Universitatea București contrazice Politehnica în scandalul „oamenilor de știință” din pușcării: Acest argument nu este de acceptat

Universitatea București contrazice Politehnica în scandalul „oamenilor de știință din pușcării: Acest argument nu este de acceptat
Publicat: 13/01/2016, 23:47

„Universitatea din București este surprinsă de amploarea fenomenului cărților așa-zis științifice, publicate în detenție, fapt care a permis eliberarea înainte de termen a deținuților. Prea puțin cunoscut, până de curând, fenomenul este generat de o prevedere legală care a permis decizii ale direcțiilor penitenciarelor, favorizate și de girarea de către cadre universitare a caracterului științific al acestor lucrări”, arată rectorul UB, profesor universitar dr. Mircea Dumitru.

Rectorul a precizat că Universitatea din București, prin Comisia de etică, va examina situațiile în care este implicată prin cadrele sale didactice, pentru a vedea în ce condiții a fost acordat girul și dacă este vorba despre lucrări științifice.

„Nu este de acceptat argumentul că acele cadre didactice și-au dat girul în nume personal. Ele și l-au dat având funcția didactică universitară cerută de lege”, a mai arătat Mircea Dumitru.

Acesta a menționat că Universitatea din București a cerut public, încă din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale care a produs consecințe ce afectează și mediul academic.

„Universitatea din București, ca și în alte ocazii, speră ca lumea academică românească să susțină efortul pentru consolidarea și practicarea valorilor eticii și ale integrității academice”, a mai spus rectorul Mircea Dumitru.

Și Universitatea Politehnica din București a anunțat, miercuri, că va analiza, prin Comisia de Etică și Integritate Academică, documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru susținerea publicării unor lucrări scrise de către deținuți, iar concluziile vor fi „aplicate cu celeritate”. Politehnica precizează însă că profesorii respectivi au făcut-o în nume personal, deci numele universității nu poate fi implicat.

Rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, unde activează patru dintre profesorii care au coordonat lucrări ale unor deținuți, a declarat, miercuri, că va solicita Comisiei de etică să analizeze „fiecare caz”, urmând să stabilească „dacă se impune luarea vreunei măsuri”.

Rectorul Universității „Transilvania” Brașov, Ioan Abrudan, a declarat că în Consiliul de Administrație al instituției de învățământ s-a stabilit ca de acum înainte orice recomandări pentru cercetări științifice ale deținuților să fie date doar după aprobarea Consiliului științific al universității.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului Național al Rectorilor (CNR) să solicite universităților o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituții au dat recomandări pentru cărți scrise de deținuți.

Adrian Curaj a solicitat CNR să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrității academice, în condițiile în care profesori universitari și conferențiari au semnat recomandări pentru cărțile scrise de persoanele aflate în regim de detenție.

O situație centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată și transmisă până la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educației.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, marți, că a deschis dosar penal în cazul cărților scrise de către deținuți și face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizați profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanții editurilor care le-au publicat și funcționari ai ANP care au propus eliberarea.

Tot marți, ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat că va propune Guvernului, în prima ședință din februarie, emiterea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deținuții care scriu lucrări științifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare științifică.

Ministerul Justiției a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deținuților recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare științifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate și editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×